Van Excel naar efficiëntie: de slimme aanpak voor tijdregistratie in de foodsector

Uren = productie = geld. Het aantal uren dat je draait, bepaalt hoeveel je produceert. En dus hoeveel geld je verdient. Goede tijdregistratie is voor bedrijven in de foodsector echt een big deal. Het is niet alleen cruciaal voor het managen van je personeel en het bijhouden van processen, maar het helpt je ook bij het voldoen aan regels en wetten. In dit blog geef ik je 3 tips om je tijdregistratie naar een hoger niveau te tillen. Allemaal zónder Excel.
1. Automatiseer je tijdregistratie
Hoe fijn zou het zijn als je niet handmatig elk uur hoeft te noteren. Lijstjes met cijfers hoeft te kopiëren van het ene Excelbestand naar het andere. Met als onvermijdelijk gevolg: fouten. Automatische tijdregistratie bespaart je een hoop tijd en frustraties. Dit kan op verschillende manieren. Ga bijvoorbeeld uit van je personeelsplanning als basis voor de tijdregistratie. Gebruik een kloksysteem. Of laat je medewerkers zelf hun gewerkte uren doorgeven of aanpassen via een app. Zo schrijf je eenvoudig de uren op de juiste productieactiviteiten. En heb je op ieder moment inzicht in hoe het met de lopende processen gaat. Die gelogde uren gebruik je vervolgens eenvoudig om facturen en lonen te betalen. Je weet hoeveel uren iemand gedraaid heeft. Koppelt deze automatisch aan cao’s en eventueel bijzondere tarieven. Facturen en salarissen worden in een handomdraai gegenereerd op basis van de vastgelegde uren.2. Fouten voorkomen is beter dan genezen
Tijdregistratie kan best tricky zijn. Er zijn een hoop zaken die mis kunnen gaan. Dit zien we bijvoorbeeld vaak gebeuren:- Vergeten pauzes op te nemen in je tijdregistratie
- Typfouten bij handmatige invoer van uren in Excel
- Kopieer- of plakfouten omdat je met verschillende documenten en registraties werkt
- Onduidelijke afspraken die leiden tot fouten. Hoe noteer je bijvoorbeeld zevenenhalf uur? Als 7:30 uur of 7,5 uur, of mag het allebei?
- Uren verkeerd categoriseren
- Uren die te laat worden aangeleverd, waardoor je niet kunt verlonen of factureren